Tuesday, August 24, 2010

Kunci Ke Syurga.....

DuNia dapat video ini dkat facebook....
dgr dn hayati la kata2 imam tersebut....


video


DuNia dengar buat kali pertama pn dh terpikat dgn kata2 imam tersebut.....
pada setiap kali sembahyang jumaat....
orang yg muda2 duduk di luar msjid bersembang......
yg kecik2 bising di dalam masjid.....
ni perkara yang selalu berlaku.....
sepatutnya khutbah itu wajib didengar...
sebagai syarat sah sembahyang jumaat.......
ini yg membezakan sembahyang jumaat itu dengan sembahyang zohor.....
wallahualam.....
jadi rkan2 DuNia berubah la.....
semoga kita dapat menghayati islam itu dengan lebih mendalam....
insyaAllah.....
hayati la Video tersebut.....
kita akan rasa bertuah sangat menjadi seorang yg beragama islam....

Wednesday, August 18, 2010

Carlist.my My Malaysia Photography Contest

pertandingan photography......
first time nk join ni.....
pertandingan yang bertemakan 'MY MALAYSIA'.....
tema yang amat menarik bagi DuNia.....
bg DuNia negara Malaysia ini adalah negara yang istimewa sekali......
kehidupan yang berbilang bangsa dan agama dalam sesebuah negara bukan senang untuk dikecapi.....
pelbagai rintangan dan cabaran yang perlu dilalui.....
cuba jawap persoalan DuNia ni....
berapa banyak negara yg penduduknya berbilang bangsa dan hidup aman dn harmoni?....
mesti sedikit kn.....
kita sepatutnya bersyukur kerana dapat lahir dalam sebuah negara yg seperti malaysia....
kaya dengan pelbagai benda.....
contohnya, budaya, perayaan, dan pakaian tradisional......
semua ini dikongsi bersama2 oleh rakyat malaysia....
ini sudah membuktikan betapa bertuahnya kita sebagai rakyat kepada negara yang bergelar 'MALAYSIA'.......


psstt.....
kwn2 jom la join skali pertandingan ini.....
mengisi masa terluang.....

carlist.my-Photography Contest

Saturday, August 14, 2010

Sajak untuk IBU

lihat la video ini....
mengigatkan jasa ibu terhadap kita....


video


jadi igt la wahai rakan2.....
selalu la igt kepada ibu.....
jgn la derhaka terhadapnya....
sesungguhnya satu hari nnt bila ibu sudah tiada......
kita akan merasai kehilangannya......
DuNia di sini memohon seribu kemaafan kepada ibu DuNia....
sesungguhnya di muka bumi ini tiada yg lebih penting bagi DuNia melainkan mu IBU.....

video ini DuNia jumpa di blog http://tanya-ustaz.blogspot.com

Friday, August 13, 2010

Aktiviti Kedua-Ukhuwah Suksis 2010

kem anjuran persatuan kor sukarelawan polis siswa siswi UiTM penang....
bertarikh 6-8 hb ogos.....
bertempat di kem paya pahlawan, Jitra, kedah.......
kem ini dibuat bagi mengeratkan lagi perpaduan diantara para pelatih skuad 2010 yang baru dilantik......
di kem ini DuNia diberi tugas sebagai AJK makanan....
knp AJK makanan.....
ini yang menjadi persoalan kepada DuNia....
mungkin sebab bentuk badan DuNia kot....
huhu......
seramai 68 pelatih telah mengikuti kem ini dan dibantu oleh 40 orang urusetia......
kem ini diberikan sepenuhnnya kepada presiden Mohd Zaki bin Rosli untuk mengatur aktiviti yang dijalankan.......
pada pandangan peribadi DuNia.....
kem ini telah berjaya mencapai matlamatnnya.....
DuNia nampak perubahan kepada para pelatih baru....
dan DuNia nampak urusetia menimba pengalaman yang berharga......
tp masa kem ini dunia nampak pelbagai perubahan pada kawan2 DuNia.....
yang dulunya pendiam jadi aktif.....
yang dulunya tiada keyakinan sekarang dah berkeyakinan.....
yang dulunya pemalu sekarang dh dapat atasinya....
mcm2 lagi la....
tp bgus la smuanya adalah positif......
semasa di sana aktiviti yang paling best bagi DuNia ialah Explorace.....
mcm2 pegalaman leh dapat.......
yg bestnye DuNia diberi tugas menjaga check point.....
kira jadi penjaga check point tu la....
pada mulannya tugas DuNia hanya untuk tgkp gmbr dengan sorg membe DuNia ni......
tp untuk menambahkan keseronokan.....
DuNia telah mengadakan kuiz minda.....
tp bkn DuNia yang pikir tapi kawan DuNia....
si naqib otak geliga....
hehe.....
mcm2 kuiz die ni ada.....
tp DuNia ni tk kejam sangat just bagi mereka 3 soalan jew....
dari tujuh kumpulan 1 kumpulan je yg berjaya jawab....
kira ssh jgk la quiz tu kan.....
hehe.....
tp yg seronoknnya bila dpa tk dapat jawap.....
mereka kena denda....
abiskan satu cawan air berperisa yang dibuat sendiri oleh urusetia(rasa jangan ckap la)......
dan lagi satu 5 biji petai.....
tp yang bestnya smua pelatih baru ni wat relek jew kena denda.....
mgkn sebab dpa nk mng kot....
jd sedap tk sedap bedal je la....
hehe.....
kcian juga kadang2 tengok.....
tapi kerana tugas, DuNia gagahkn juga...
wahaha.....
semasa Explorace tu juga para pelatih telah diberi peluang untuk berkayak, berakit serta menjalani water confidence.....
ini menjadi pegalaman tebaru bagi semua pelatih......
pada malam sebelum kitaorang bertolak balik.....
satu aktiviti telah dijalankan....
iaitu aktiviti yang dipanggil night walk......
setiap pelatih di lepaskan di dalam kawasan hutan sorang demi seorang.....
tapi ada tali rafia la sebagai petunjuk kalau tk sesat larat la....
hehe....
tapi dlam aktiviti ni DuNia kna jadi urusetia jew.....
tk best.....
duduk dalam hutan pastu kena duk senyap jew tggu pelatih sorg2 lalu....
ada la dekat 3 jam kena tggu.....
naik pekak telinga DuNia dengar bunyi nyamuk....
huhu....
tp tkpe la kurang2 dapat pengalaman baru....
hehe......
inilah serba sedikit gambaran kem itu......
kalau nk gambaran yang lebih details nnt bleh lawat blog suksisuitmpulaupinang.....
tp blog itu tk siap lagi la....
dalam proses...
kna tggu sedikit masa lagi....
hehe.....

gambar2 nnt DuNia upload.....

Aktiviti pertama-Kembara Hikmah 2

pada permualaannya DuNia nak ucapkan terima kasih pada sahabat saya farid yang menjemput saya mengikuti aktiviti ini....
terima kasih banyak2 kepada farid...
jasamu ku kenang selamanya.....
aktiviti ini telah dianjurkan oleh majlis perwakilan pelajar UiTM penang.....
telah diikuti seramai 50 orang pelajar....
bermula dari 30 hb julai sehingga 1 ogos.....
bertempat di kg matahari naik, tasek gelugor penang.....
di sana semua pelajar telah diserahkan kepada keluarga angkat.....
tujuan aktiviti ini dijalankan bagi memberi peluang kepada pelajar untuk merasai kehidupan di sebuah kampung.....
DuNia beruntung kerana DuNia tidak pernah merasai kehidupan di kampung.....
di sana DuNia telah menjadi photographer(tp tk bertauliah la).....
pelbagai kenangan yang mengembirakan telah DuNia dapat sepanjang aktiviti di sana....
kenangan paling manis ialah gambar yang DuNia tgkp telah disiarkan di akhbar kosmo....
gmbar mmg la tk cantik tp dpat kuar paper jadi la....
hehe....
kat sana juga DuNia dapat merasai perasaan seorang yang bergelar abang....
DuNia sebenarnya tiada adik kecil....
yang ada pun kembar DuNia sama umur....
huhu.,...
kiranya DuNia tk merasai la perasaan sebagai seorang abang....
tp kat sana ramai budak-budak......
semuanya mesra....
ni menjadikan DuNia gembira sangat.....
di kampung itu juga DuNia telah merasai kehidupan di sawah....
sejuk, nyaman, dan tenang sungguh di sana....
berbeza sungguh keadaannya di kampung halaman DuNia....
di kg tersebut juga DuNia melihat betapa eratnnya sebuah perhubungan dalam hidup bermasyarakat.....
mereka seperti saudara mara yang rapat....
pada hari terakhir disana...
DuNia telah merasai makan di dalam talam.....
semua makanan telah di sediakan sendiri oleh penduduk kampung dengan cara bergotong royong....
InsyaAllah kalau di beri peluang DuNia akan kembali ke kg tersebut.....'

gmbr2 nnt DuNia upload k......

Thursday, August 12, 2010

Update 13/8

Assalamualaikum.....
lama sungguh rasanya DuNia tk menjenguk di blog ni....
sibuk sangat dengan pelbagai aktiviti.....
sebelum terlambat DuNia nk ucapkan selamat menyambut Bulan Ramadhan.....
semoga puasa pada tahun ini lebih baik dari sebelumnnya....
insyaAllah......
baik la nanti DuNia akan update kan segala aktiviti yang DuNia yg pergi k.....