Wednesday, October 20, 2010

Hari Photography

Assalamualaikum....

dh lama tk singgah kat blog ni. busy skit la sejak akhir2 ni. mgkn sbb dh sem 5. byk sgt assigment. hari2 kena antar. sabar je la. tapi tkpe la. lagi 1 sem je lagi. bertahan je la kn. hehe.. mggu lps dn mggu ni DuNia byk ada aktiviti menangkap gambar atau lebih dikenali photoshoot. mggu lps hari jumaat, DuNia dengan rakan2 dari UiTM pergi menangkap gmbr kat Pantai Bersih, Penang. yang dekat dengan jeti penang tu. dekat sana DuNia banyak la juga belajar tentang Photography ni. sebab ada sorg membe tu expert dlm dunia Photogrpahy ni. DuNia ni kn beginner je. hehe... jadi bnyk la ilmu yg DuNia dapat. la jgk snap beberapa gmbr. cantik la jgk sebab dh sifu ajar. hehe... kitaorg pergi dlm pkul 5 ptg balik dalam pkul 9 mlm. lama la jgk kn. hehe...

semalam pula DuNia ada ikut satu perkhemahan. ala khemah biasa2 je. anjuran kawan2 UiTM ni. kitaorang pergi seramai 21 org dekat pantai kerachut. ni dekat taman negara pulau pinang. byk jgak la aktiviti yg dibuat. tp yg DuNia kagum dengan kawan2 DuNia ni mereka rancang nak pergi camping last minute. hari isnin rancang ari selasa pergi. hehe... mmg tkde perancangan yg rapi la. tetapi alhamdulillah, berjaya la jgk camping kitaorg. kitaorg selamat pergi dan kembali. dekat sna DuNia tgkp gmbr Sunset. Tetapi tk la secantik mana. kali ni sifu tkde. jadi pkai tgkp je la. hehe...

k la, smpai sini dulu la. rakan2 nk tgk gmbr2 yg DuNia tgkp tekan la kat atas tu. yg ada tulis pantai bersih dengan Pantai kerachut tu. hehe... kalau tk cantik minta maaf la. dlam proses belajar lagi la katakan. hehe... salam.

Tuesday, October 12, 2010

EXAM TIME!!!



Diam tak diam dah sampai penghujung sem 5 di uitm ini. sekarang tengah bz nak exam. mggu yang penuh dengan ujian akhir. dalam seminggu ada 6 subjek. pening stdy la jawapnye. tp tkpe la, abs exam ini dh boleh rehat sekejap. final ada 2 subjek je. hehe.. lagi 1 yang penting aku ambil sem ini muet. berbelit la jgk lidah ini nk speaking. start isnin depan ada speaking test. lepas tu 13 november ada exam die. risau ini grammar tk betul. dari kecik sampai besar tk penah confident langsung tentang grammar ni. hehe.. sampai sini dulu la. nk smbung stdy ni. assalamualaikum.



KEPADA RAKAN-RAKAN YANG NAK MENJAWAP FINAL TU,
SEMOGA BERJAYA DAN TENANG MENJAWAP PEPERIKSAAN.

Thursday, September 9, 2010

Selamat menyambut Hari Raya


Diam tk diam ramadhan telah meninggalkan kita....
rasa sekejap je masa yang berlalu....
tidak tahu la berjumpa lagi ke kita dengan ramadhan pada tahun hadapan....
sama2 la kita berdoa ye....
tapi hidup hendaklah diteruskan...
esok merupakan hari kemenangan kepada umat islam.....
kemenangan selepas sebulan kita berpuasa menahan diri dari lapar dan dahaga serta hawa nafsu....
kemenangan menyambut tibanya 1 syawal.....
dengan ini DuNia ingin memohon seribu kemaafan jika ada melakukan kesalahan.....
semoga kita dapat menyambut hari raya kali ini dengan penuh keberkatan...
InsyaAllah....
tgk la gmbr yg DuNia edit.....
sorry la klu tk lawa...
byk keje...
hehe....
SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN.....
Wassalam....

Tuesday, August 24, 2010

Kunci Ke Syurga.....

DuNia dapat video ini dkat facebook....
dgr dn hayati la kata2 imam tersebut....


video


DuNia dengar buat kali pertama pn dh terpikat dgn kata2 imam tersebut.....
pada setiap kali sembahyang jumaat....
orang yg muda2 duduk di luar msjid bersembang......
yg kecik2 bising di dalam masjid.....
ni perkara yang selalu berlaku.....
sepatutnya khutbah itu wajib didengar...
sebagai syarat sah sembahyang jumaat.......
ini yg membezakan sembahyang jumaat itu dengan sembahyang zohor.....
wallahualam.....
jadi rkan2 DuNia berubah la.....
semoga kita dapat menghayati islam itu dengan lebih mendalam....
insyaAllah.....
hayati la Video tersebut.....
kita akan rasa bertuah sangat menjadi seorang yg beragama islam....

Wednesday, August 18, 2010

Carlist.my My Malaysia Photography Contest

pertandingan photography......
first time nk join ni.....
pertandingan yang bertemakan 'MY MALAYSIA'.....
tema yang amat menarik bagi DuNia.....
bg DuNia negara Malaysia ini adalah negara yang istimewa sekali......
kehidupan yang berbilang bangsa dan agama dalam sesebuah negara bukan senang untuk dikecapi.....
pelbagai rintangan dan cabaran yang perlu dilalui.....
cuba jawap persoalan DuNia ni....
berapa banyak negara yg penduduknya berbilang bangsa dan hidup aman dn harmoni?....
mesti sedikit kn.....
kita sepatutnya bersyukur kerana dapat lahir dalam sebuah negara yg seperti malaysia....
kaya dengan pelbagai benda.....
contohnya, budaya, perayaan, dan pakaian tradisional......
semua ini dikongsi bersama2 oleh rakyat malaysia....
ini sudah membuktikan betapa bertuahnya kita sebagai rakyat kepada negara yang bergelar 'MALAYSIA'.......


psstt.....
kwn2 jom la join skali pertandingan ini.....
mengisi masa terluang.....

carlist.my-Photography Contest

Saturday, August 14, 2010

Sajak untuk IBU

lihat la video ini....
mengigatkan jasa ibu terhadap kita....


video


jadi igt la wahai rakan2.....
selalu la igt kepada ibu.....
jgn la derhaka terhadapnya....
sesungguhnya satu hari nnt bila ibu sudah tiada......
kita akan merasai kehilangannya......
DuNia di sini memohon seribu kemaafan kepada ibu DuNia....
sesungguhnya di muka bumi ini tiada yg lebih penting bagi DuNia melainkan mu IBU.....

video ini DuNia jumpa di blog http://tanya-ustaz.blogspot.com

Friday, August 13, 2010

Aktiviti Kedua-Ukhuwah Suksis 2010

kem anjuran persatuan kor sukarelawan polis siswa siswi UiTM penang....
bertarikh 6-8 hb ogos.....
bertempat di kem paya pahlawan, Jitra, kedah.......
kem ini dibuat bagi mengeratkan lagi perpaduan diantara para pelatih skuad 2010 yang baru dilantik......
di kem ini DuNia diberi tugas sebagai AJK makanan....
knp AJK makanan.....
ini yang menjadi persoalan kepada DuNia....
mungkin sebab bentuk badan DuNia kot....
huhu......
seramai 68 pelatih telah mengikuti kem ini dan dibantu oleh 40 orang urusetia......
kem ini diberikan sepenuhnnya kepada presiden Mohd Zaki bin Rosli untuk mengatur aktiviti yang dijalankan.......
pada pandangan peribadi DuNia.....
kem ini telah berjaya mencapai matlamatnnya.....
DuNia nampak perubahan kepada para pelatih baru....
dan DuNia nampak urusetia menimba pengalaman yang berharga......
tp masa kem ini dunia nampak pelbagai perubahan pada kawan2 DuNia.....
yang dulunya pendiam jadi aktif.....
yang dulunya tiada keyakinan sekarang dah berkeyakinan.....
yang dulunya pemalu sekarang dh dapat atasinya....
mcm2 lagi la....
tp bgus la smuanya adalah positif......
semasa di sana aktiviti yang paling best bagi DuNia ialah Explorace.....
mcm2 pegalaman leh dapat.......
yg bestnye DuNia diberi tugas menjaga check point.....
kira jadi penjaga check point tu la....
pada mulannya tugas DuNia hanya untuk tgkp gmbr dengan sorg membe DuNia ni......
tp untuk menambahkan keseronokan.....
DuNia telah mengadakan kuiz minda.....
tp bkn DuNia yang pikir tapi kawan DuNia....
si naqib otak geliga....
hehe.....
mcm2 kuiz die ni ada.....
tp DuNia ni tk kejam sangat just bagi mereka 3 soalan jew....
dari tujuh kumpulan 1 kumpulan je yg berjaya jawab....
kira ssh jgk la quiz tu kan.....
hehe.....
tp yg seronoknnya bila dpa tk dapat jawap.....
mereka kena denda....
abiskan satu cawan air berperisa yang dibuat sendiri oleh urusetia(rasa jangan ckap la)......
dan lagi satu 5 biji petai.....
tp yang bestnya smua pelatih baru ni wat relek jew kena denda.....
mgkn sebab dpa nk mng kot....
jd sedap tk sedap bedal je la....
hehe.....
kcian juga kadang2 tengok.....
tapi kerana tugas, DuNia gagahkn juga...
wahaha.....
semasa Explorace tu juga para pelatih telah diberi peluang untuk berkayak, berakit serta menjalani water confidence.....
ini menjadi pegalaman tebaru bagi semua pelatih......
pada malam sebelum kitaorang bertolak balik.....
satu aktiviti telah dijalankan....
iaitu aktiviti yang dipanggil night walk......
setiap pelatih di lepaskan di dalam kawasan hutan sorang demi seorang.....
tapi ada tali rafia la sebagai petunjuk kalau tk sesat larat la....
hehe....
tapi dlam aktiviti ni DuNia kna jadi urusetia jew.....
tk best.....
duduk dalam hutan pastu kena duk senyap jew tggu pelatih sorg2 lalu....
ada la dekat 3 jam kena tggu.....
naik pekak telinga DuNia dengar bunyi nyamuk....
huhu....
tp tkpe la kurang2 dapat pengalaman baru....
hehe......
inilah serba sedikit gambaran kem itu......
kalau nk gambaran yang lebih details nnt bleh lawat blog suksisuitmpulaupinang.....
tp blog itu tk siap lagi la....
dalam proses...
kna tggu sedikit masa lagi....
hehe.....

gambar2 nnt DuNia upload.....